Silmek İstediğinize Eminmisiniz ?

Eminseniz Lütfen Evet'e Basın.

QR Kod ile Ödeme Alma Nedir?

QR kod veya karekod ile ödeme, Sanal POS ile ödeme yöntemiyle geliştirilmiş özel bir sistemdir.

İnternet siteleri, mobil uygulamalar ve güvenlik doğrulamaları için sık sık kullanılan QR kodlar, günümüzde ödeme teknolojilerinde de tercih edilmeye başladı. Temassız bir ödeme yöntemi olması nedeniyle özellikle Covid-19 pandemisi döneminde yaygınlaşan karekod ile ödeme yöntemini sizin için ele aldık.  

QR Kod Nedir?
İngilizce “quick response” sözcüklerinin kısaltması olan QR, Türkçeye “kolay yanıt” veya “hızlı yanıt” şeklinde çevrilebiliyor. Bir çeşit barkod olan karekodlar, kamera yardımı ile okunup çözülüyor. İlk olarak endüstriyel üretim için geliştirilen karekodlar, günümüzde bir URL’e ya da daha kolay bir ifade ile internet sayfasına erişilmesi için tercih ediliyor. Bu süreç şöyle işliyor: 

●    Karekodu oluşturulacak olan sayfa belirleniyor.
●    Karekod oluşturucu olarak adlandırılan uygulamalardan biri yardımıyla kod oluşturuluyor.
●    Oluşturulan kod, kullanıcılar tarafından akıllı cep telefonlarının kamerası ile okutuluyor.
●    Kullanıcı, koda kaydedilmiş olan sayfaya erişiyor. 

QR kodların akıllı telefon ile okutulmasına dair bir detay daha paylaşmamız gerekiyor. iOS işletim sistemine sahip olan iPhone’larda kodu kamera ile okutmak yeterli oluyor. Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemine sahip çoğu telefonda ise Google Play aracılığı ile QR kod okuyucu uygulamalarının indirilmesi gerekiyor.

“QR kod nasıl çalışır?” sorusuna kısaca cevap verdiğimize göre şimdi, bu yöntemle ödeme işleminin nasıl yapıldığına geçelim.

QR Kod ile Ödeme Nedir?
QR kod veya karekod ile ödeme, Sanal POS ile ödeme yöntemiyle geliştirilmiş özel bir sistemdir. Sanal POS’un ödeme sayfası, QR kod formatına çevrildikten sonra müşteriye ekran vasıtasıyla iletiliyor. 

Müşteri, akıllı telefonunun kamerası ile kodu okutup ödeme sayfasına gidiyor. Burada müşteri, kart bilgilerini girip ödemeyi onaylayabiliyor ve alışveriş süreci sonlanıyor. 

POS Cihazından QR ile Ödeme Nasıl Yapılır?
Günümüzde bazı POS cihazları, “ödeme al” adımına gelen kasa görevlisine çeşitli seçenekler sunuyor. Bunlar arasında “kredi kartı”, “banka kartı”, “link ile ödeme” gibi seçeneklere ek olarak “QR kod” seçeneği de bulunuyor. 

QR kod ile ödeme seçeneği işaretlendiğinde POS cihazı, sanal POS ile bağlantı kurup ödeme sayfası oluşturuyor. Ödeme sayfası daha sonra QR kod formatında, POS cihazı veya POS cihazının bağlı olduğu ekranlardan birinde görülüyor. Müşteri de bu karekodu okutup ödeme yapabiliyor. 

QR Kod ile Ödemenin Avantajları Nedir?
QR kodun en büyük avantajı, ödemenin temassız olarak gerçekleştirilebilmesidir. Bu sayede günümüzde kartların neredeyse tamamında bulunan temassız ödeme özelliğine ek olarak işletmelere farklı bir temassız ödeme özelliği de sunulmuş oluyor. Bunun dışında QR kod ile ödemenin diğer avantajları şöyle: 

●    Müşterilerin QR kod ile ödeme yapabilmesi için bir kredi veya banka kartı ile akıllı telefona sahip olması yeterlidir. Bunun dışında ekstra bir cihaza ihtiyaç duyulmaz. 
●    Hızlı bir ödeme yöntemidir. Müşteriler sadece telefonlarını kullanarak kolayca ödeme yapabilir.
●    Müşterilerin kart taşımasına gerek kalmaz. Akıllı cep telefonları aracılığı ile kartlarını kolayca kullanabilirler. 

Kısacası QR kod ile ödeme yöntemi, banka veya kredi kartlarıyla yapılan işlemlerin tamamının akıllı telefonlarla da yapılabilmesini sağlıyor. 

QR Kod ile Ödeme Güvenli midir?
QR kod ile ödeme, sanal POS aracılığı ile gerçekleştiği için güvenlik oldukça önemli. Çünkü alışveriş fiziksel ortamda değil, internet üzerinden gerçekleşiyor. Bu nedenle de işletmenin, PCI-DSS sertifikasına sahip bir sanal POS sağlayıcısı ile çalışması gerekiyor. 

Buna ek olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da (TCMB) TR Karekod isimli bir uygulama geliştirdi. Bu uygulama sayesinde Türkiye’de karekod ile ödemenin belli bir standartta olması amaçlanıyor. Böylece hem işletmelerin hem de müşterilerin herhangi bir sorun yaşamasının önüne geçilmesi hedefleniyor.