Silmek İstediğinize Eminmisiniz ?

Eminseniz Lütfen Evet'e Basın.

Bankalar Ne İster, Fintech'ler Neler Sağlar?

Bankaların büyük çoğunluğu fintech’leri rakip olarak değil, çözümlerini müşterilerine hızla sunabilecekleri çözüm ortağı olarak görüyor.

Fintech’lerin bankalar ile iş birliği yaparak ekosistemi güçlendirdiği, oyun dinamiklerinin ise hızla değiştiği bir sektördeyiz.  Bu yazımızda bankaların fintech'ler ile olan ilişkilerine bir parantez açarken, birlikte dönüşen sektörün geleceğini de mercek altına aldık.  

Finansal teknolojiler ekosistemi oldukça hareketli geçen 2018-19 döneminin ardından 2020 yılında pandemi sürecinin de etkisiyle gücünü ve etki alanını büyüttü.

Fintech’ler, kullanıcı davranışlarının teknoloji ile yeni dinamiklere bürünmesiyle birlikte etkisini katladı. Tüm bu değişim süreçlerinden birlikte etkilenen ve birbirlerini büyütenler ise bankalar ve fintech’lerden başkası değildi.

Bankalar ve Fintech’ler Birbirlerini Tamamlıyor

Bankacılık, yoğun rekabetin yaşandığı oldukça dinamik ve aktif bir sektör. Bankalar bu yoğun rekabet ortamında rakiplerinden bir adım daha önde olabilmek için sürekli bir gelişim ve dönüşüm çabası içerisinde hareket ediyor. Müşteri talep ve beklentilerinin bu denli arttığı, rekabetin hiç olmadığı kadar yoğun yaşandığı günümüzde, tek başına çözüm üretmeye çalışan bankaların işi gittikçe zorlaşıyor.

Fintech’ler tarafında baktığımızda ise; “Fintech” geleneksel finansal hizmetleri artırmak, bir düzene koymak, dijitalleştirmek ve işlemleri kesintiye uğratmamak için kullanılan teknolojiler bütününü ifade ediyor. Aynı zamanda hem bilgisayar hem de mobil tabanlı araçlar için yazılım, algoritma ve uygulamaları da kapsıyor. Fintech platformları ödeme almak, hesaplar arasında para taşımak, faturaları ödemek gibi sıradan görevleri mümkün kılıyor. Müşterilerine farklılık sunmak ve rakiplerinden önde yer almak isteyen bankalar ise, tüketiciye yönelik çözümleri için fintech’i kullanıyor. Türkiye’de fintech, bankacılık sektörünün yıllar süren gelişimi ve her krizde biraz daha kendisini güçlendirmesi ve geliştirmesi nedeniyle regülasyonlara bağlı olarak ilerliyor. Bankaların büyük çoğunluğu fintech’leri rakip olarak değil, çözümlerini müşterilerine hızla sunabilecekleri çözüm ortağı olarak görüyor.

Banka - Fintech iş birliği neden önemli?

Son dönemde yapılan tüm araştırmalar, fintech’lerin bankalara kıyasla müşterilere daha fazla pozitif bankacılık deneyimi yaşattığını ortaya koyuyor. Temel noktalardan bir diğeri ise, bankalarla fintech’ler arasında müşteri odaklı çözümler yaratma konusunda her zamankinden daha fazla iş birliği imkânı oluştuğu yönünde.

Capgemini ve EFMA tarafından hazırlanan "2020 Dünya Fintech Raporu", banka-fintech iş birliklerinin önemini vurgularken, mevcut çalışmalarda istenen sonuçların alınamama sebeplerini de masaya yatırıyor.

Rapora göre;

Bankalar, müşterilere daha iyi hizmet sunabilmek için ön uç yatırımlar yapıyor ancak bu yatırımlar mevcut çalışmaların devamlılığı konusunda yetersiz kalıyor. Bu eksikliği kapatmak için bankaların en kritik süreçlerini fintech iş birlikleri ile dönüştürmesi gerekiyor. Etkin iş birlikleri yapabilmek ise; fintech’lerin bir startup gibi davranmaktan vazgeçmesi, her iki tarafın da çalışan, finans, iş yapma ve teknoloji bakımından belirli bir olgunluğa ulaşması esasına dayanıyor.