Silmek İstediğinize Eminmisiniz ?

Eminseniz Lütfen Evet'e Basın.

Temassız Ödemelerin Geleceği

Küresel salgın sadece seyahat etme, çalışma, yemek yeme gibi sosyalleşme şeklimizi değil, aynı zamanda ödeme yapma şeklimizi de değiştirdi.

Temassız Ödemelere Pandemi Etkisi
Dünya Sağlık Örgütü, pandeminin başlarında fiziksel paranın korona virüsü yayma kapasitesi bulunduğuna dair genel bir uyarı paylaştı. Bu uyarı sonrası pek çok kişi, hızlı bir şekilde temassız ödemelere geçti ve fiziksel para kullanımından mümkün olduğunca uzaklaştı. Küresel salgın sadece seyahat etme, çalışma, yemek yeme gibi sosyalleşme şeklimizi değil, aynı zamanda ödeme yapma şeklimizi de değiştirdi. Tüketicileri koruyan ve iş sürekliliği sağlayan temassız çözümler, ödemelerin yeni normali olarak benimsendi.

Türkiye’de Temassız Ödemelerin Katlanan Gücü
Temassız ödeme teknolojisi, “Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 48 ülkenin” temassız işlemlerde harcama limitlerini artırmasıyla birlikte yeni bir norm kazandı. Bankaların ve altyapı sağlayıcılarının çevik bir şekilde harekete geçmesi ile birlikte, 18 Mart 2020 itibarıyla temassız limiti 250 TL'ye çıkartıldı. Kartlar ve mobil cihazlarla yapılan temassız ödemeler 250 TL'ye kadar şifresiz, bu tutar üzerindeki işlemler ise şifreli olarak yapılmaya başlandı.

BKM’nin 2020 yılının ilk 6 ayına ilişkin verilerine göre; temassız ödemelerde 2020’nin ilk yarısında gerçekleşen işlem adedi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 3 katına çıkarak 563 milyona ulaştı. 2019 yılında toplam 502 milyon adet temassız ödeme gerçekleştiği göz önünde bulundurulduğunda, yılın ilk 6 ayında geçen yılın toplamında yapılan temassız ödeme adedi de geçilmiş oldu.

Temassız ödemeler, nakit ve geleneksel kredi kartlarının yerini alıyor
Hızlı, kolay ve hijyenik olması ile son dönemde yükselişte olan temassız ödemelere olan ilgi katlanarak sürdü. Bu teknolojinin yaygın bir şekilde benimsenmesiyle birlikte, temassız ödemenin üç yıl içinde geleneksel kart ödemelerini geçeceği netleşti.

Son dönem araştırmalar bu netliği vurgular yönde;  

  • Accenture’ın Mart 2020 raporuna göre, 2020 yılı sonuna dek küresel temassız ödemeler pazar büyüklüğünün 10,3 milyar doları geçmesi bekleniyor. Önümüzdeki beş yıl içinde ise 18 milyar doları aşarak, %11,7'lik bir bileşik yıllık büyüme oranını yakalayacağı öngörülüyor.
  • MasterCard’ın 19 ülkedeki 17.000 tüketici üzerinden yaptığı araştırma ise, satın alma işlemleri için temassız ödeme kullanımına yönelik etkili bir kaynak sunuyor. Ankete katılanların %79'u temassız ödeme yöntemi kullandığını, %74'ü salgın sonrası bir ödeme yapmayı planladığını ve %82'si temassız ödemeyi "daha temiz ödeme yöntemi" olarak gördüğünü ortaya koyuyor.


Temassız Ödemeler Nasıl Gerçekleşiyor?
Ödemelere hız kazandıran, günlük hayatı kolaylaştıran ve cihazla teması ortadan kaldıran temassız ödemelerin oldukça basit bir çalışma mantığı var. 

Temassız işlemleri kullanabilmek için ödeme aracını “yani kredi kartını” POS cihazına yaklaştırıyorsunuz. Temassız kartın üzerindeki çipte yer alan anten, POS üzerindeki okuyucunun radyo frekansı dalgaları ile haberleşiyor ve böylelikle ödeme tamamlanmış oluyor. Temassız teknolojisi, aynı zamanda NFC özellikli cihazlar ile POS’larda ödeme yapabilmeyi de mümkün kılıyor. Temassız ödeme sayesinde POS cihazından şifre girmeye gerek kalmadan hızlı bir şekilde işlem tamamlanıyor.